Scroll to top
en pl

Pieczarki Portobello


PanAdmin - 4 maja 2020 - 0 comments

Schab z dzika z portobello oraz z warzywami sezonowymi

Pieczarki portobello to doskonały element wielu dań - zarówno jako część główna czy jako dodatek.

Typ: Danie główne

Kuchnia: Kuchnia Polska

Słowa kluczowe: portobello, nowoczesna kuchnia polska

Wydajność przepisu: 1 porcja

Kalorie: 450

Czas przygotowania: 15M

Czas całkowity: 1G40M

Składniki przepisu: Schab z dzika 200g Pieczarki Portobello 2szt Warzywa sezonowa 50-70g Cynamon Tymianek cytrynowy 3szt Masło klarowane 30g Sos demi glace 50ml

Ocena redakcji:
5

Czy wiedzieliście, że pieczarka portobello jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych grzybów na świecie? Pieczarki te są łatwo dostępne i tanie. Są  źródłem białka pochodzenia roślinnego oraz  przeciwutleniaczy.

Pieczarki portobello są jedynym roślinnym źródłem CLA dzięki czemu są unikalne i często stosowane w dietach wegetariańskich, są większe i bardziej mięsiste niż nasze polskie białe pieczarki. Mają również bardziej wyrazisty smak. Grzyby te są również alternatywa dla mięsa, a na dodatek maja mniej kalorii, tłuszczu i są wolne od mleka, orzechów i soi.

Z tych pieczarek jesteśmy w stanie przygotować wiele dań wegetariańskich. Można je smażyć, piec, podawać duszone, z sosami oraz jako składnik sałatek.

Pieczarka portobello sprawdza się jako dodatek do wielu mięs oraz dań z warzyw.
Poniżej kilka przepisów naszego szefa kuchni. Zapraszamy do próbowania i przesyłania zdjęć gotowych dań na nasz adres mailowy:) Udaje zabawy!

Przepisy z Portobello

Przystawka: Portobello confitowane w gęsim tłuszczu z świeżym tymiankiem, pieczony ser kozi w cieście filo, mascarpone, mięta, czarnuszka. 

Pieczarki portobello
Pieczarki portobello są dużo większe od tradycyjnych pieczarek

Pieczarki zalewamy roztopionym gęsim tłuszczem, dodajemy do tego tymianek oraz dwie główki czosnku, przyprawiamy lekko solą i pieprzem, następnie utrzymujemy temperaturę tłuszczu na poziomie 80 stopni przez godzinę

Ser kozi dojrzewający (rolada) kroimy na krążki po 50g i zawijamy w cieką warstwę ciasta filo. Do zamówienia smarujemy lekko żółtkiem z góry i wrzucamy do pieca na 200 stopni przez 5-7min.

Mascarpone 50g rozpuszczamy z 3 gramami agaru dodajemy miętę i czarnusze po zagotowaniu wylewamy na płaska blaszkę a do zamówienia wycinamy odpowiedni dla nas kształt.

Zupa: Zupa gulaszowa na polędwicy wołowej i pieczarkach portobello 

Zupa z pieczarkami portobello
Domowa zupa z pieczarkami porotobello

Pieczarki przesmażamy na oliwie wraz z czosnkiem i cebula do tego dodajemy cieniutko pokrojona polędwice w paseczki, przesmażamy.

Następnie dodajemy cukinie, bakłażana, paprykę zielona u czerwona w drobna kostkę chwile przesmażamy i zalewamy bulionem, gotujemy chwile żeby warzywa nie straciły kruchości i robimy podstawow formę zagęszczania troszkę zimnego bulionu mieszamy z dwiema łyżkami maki pszennej i delikatnie wlewamy do zupy w celu zagęszczenia. 

Finalnie doprawiamy zupę świeża papryczka chilli oraz solą pieprzem i jałowcem.

Danie główne: Schab z dzika z portobello oraz z warzywami sezonowymi 

Vege burgery portobello
Alternatywą mogą być vege burgery z pieczarkami portobello zamiast schabu

Schab z dzika przygotowujemy metoda sv 200 g oczyszczonego schabu doprawiamy solą pieprzem cynamonem oraz jałowcem, gotujemy w temperaturze 61 stopni przez 30-35 min 

Pieczarki oczyszczone smażymy do zamówienia na maśle klarowanym z jerzynami oraz rozmarynem i czosnkiem 

Warzywa sezonowe przesmażamy na maśle z tymiankiem najlepiej cytrynowym, warzywa zależne od sezonu 

Schab po ugotowaniu dajemy na rozgrzana patelnie dla uzyskania koloru kończyny delikatnie na maśle. Całe danie możemy zwieńczyć sosem demi glace.

Schab z dzika z portobello oraz z warzywami sezonowymi

Pieczarki portobello to doskonały element wielu dań - zarówno jako część główna czy jako dodatek.

Typ: Danie główne

Kuchnia: Kuchnia Polska

Słowa kluczowe: portobello, nowoczesna kuchnia polska

Wydajność przepisu: 1 porcja

Kalorie: 450

Czas przygotowania: 15M

Czas całkowity: 1G40M

Składniki przepisu: Schab z dzika 200g Pieczarki Portobello 2szt Warzywa sezonowa 50-70g Cynamon Tymianek cytrynowy 3szt Masło klarowane 30g Sos demi glace 50ml

Ocena redakcji:
5

Related posts

Post a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *