Schab z dzika z portobello oraz z warzywami sezonowymi

Pieczarki portobello to doskonały element wielu dań - zarówno jako część główna czy jako dodatek.
Typ: Danie główne
Kuchnia: Kuchnia Polska
Słowa kluczowe: portobello, nowoczesna kuchnia polska
Wydajność przepisu: 1 porcja
Kalorie: 450
Czas przygotowania: 15M
Czas całkowity: 1G40M
Składniki przepisu: Schab z dzika 200g Pieczarki Portobello 2szt Warzywa sezonowa 50-70g Cynamon Tymianek cytrynowy 3szt Masło klarowane 30g Sos demi glace 50ml
5
Czy wiedzieliście, że pieczarka portobello jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych grzybów na świecie? Pieczarki te są łatwo dostępne i tanie. Są źródłem białka pochodzenia roślinnego oraz przeciwutleniaczy.
Pieczarki portobello są jedynym roślinnym źródłem CLA dzięki czemu są unikalne i często stosowane w dietach wegetariańskich, są większe i bardziej mięsiste niż nasze polskie białe pieczarki. Mają również bardziej wyrazisty smak. Grzyby te są również alternatywa dla mięsa, a na dodatek maja mniej kalorii, tłuszczu i są wolne od mleka, orzechów i soi.
Z tych pieczarek jesteśmy w stanie przygotować wiele dań wegetariańskich. Można je smażyć, piec, podawać duszone, z sosami oraz jako składnik sałatek.
Pieczarka portobello sprawdza się jako dodatek do wielu mięs oraz dań z warzyw.
Poniżej kilka przepisów naszego szefa kuchni. Zapraszamy do próbowania i przesyłania zdjęć gotowych dań na nasz adres mailowy:) Udaje zabawy!
Przepisy z Portobello
Przystawka: Portobello confitowane w gęsim tłuszczu z świeżym tymiankiem, pieczony ser kozi w cieście filo, mascarpone, mięta, czarnuszka.

Pieczarki zalewamy roztopionym gęsim tłuszczem, dodajemy do tego tymianek oraz dwie główki czosnku, przyprawiamy lekko solą i pieprzem, następnie utrzymujemy temperaturę tłuszczu na poziomie 80 stopni przez godzinę
Ser kozi dojrzewający (rolada) kroimy na krążki po 50g i zawijamy w cieką warstwę ciasta filo. Do zamówienia smarujemy lekko żółtkiem z góry i wrzucamy do pieca na 200 stopni przez 5-7min.
Mascarpone 50g rozpuszczamy z 3 gramami agaru dodajemy miętę i czarnusze po zagotowaniu wylewamy na płaska blaszkę a do zamówienia wycinamy odpowiedni dla nas kształt.
Zupa: Zupa gulaszowa na polędwicy wołowej i pieczarkach portobello

Pieczarki przesmażamy na oliwie wraz z czosnkiem i cebula do tego dodajemy cieniutko pokrojona polędwice w paseczki, przesmażamy.
Następnie dodajemy cukinie, bakłażana, paprykę zielona u czerwona w drobna kostkę chwile przesmażamy i zalewamy bulionem, gotujemy chwile żeby warzywa nie straciły kruchości i robimy podstawow formę zagęszczania troszkę zimnego bulionu mieszamy z dwiema łyżkami maki pszennej i delikatnie wlewamy do zupy w celu zagęszczenia.
Finalnie doprawiamy zupę świeża papryczka chilli oraz solą pieprzem i jałowcem.
Danie główne: Schab z dzika z portobello oraz z warzywami sezonowymi

Schab z dzika przygotowujemy metoda sv 200 g oczyszczonego schabu doprawiamy solą pieprzem cynamonem oraz jałowcem, gotujemy w temperaturze 61 stopni przez 30-35 min
Pieczarki oczyszczone smażymy do zamówienia na maśle klarowanym z jerzynami oraz rozmarynem i czosnkiem
Warzywa sezonowe przesmażamy na maśle z tymiankiem najlepiej cytrynowym, warzywa zależne od sezonu
Schab po ugotowaniu dajemy na rozgrzana patelnie dla uzyskania koloru kończyny delikatnie na maśle. Całe danie możemy zwieńczyć sosem demi glace.
Schab z dzika z portobello oraz z warzywami sezonowymi

Pieczarki portobello to doskonały element wielu dań - zarówno jako część główna czy jako dodatek.
Typ: Danie główne
Kuchnia: Kuchnia Polska
Słowa kluczowe: portobello, nowoczesna kuchnia polska
Wydajność przepisu: 1 porcja
Kalorie: 450
Czas przygotowania: 15M
Czas całkowity: 1G40M
Składniki przepisu: Schab z dzika 200g Pieczarki Portobello 2szt Warzywa sezonowa 50-70g Cynamon Tymianek cytrynowy 3szt Masło klarowane 30g Sos demi glace 50ml
5